Konsert

Trollhättan Jazz & Blues 2017

28 oktober, KL 15:00, Entré: 520 KR
I samband med Trollhättans 100-års jubileum 2016 fick staden sin första jazz- och bluesfestival. Nu återkommer fjolårets succé! Välbekanta namn, nya stjärnskott och lokala favoriter skapar ett spännande program som passar både kännare och nyfikna.
TJB 2017 Ny 1600x900
Melodic Melange 1600x900
Anders Hagberg Melodic Melange
Duo Naranjo Weurlander 1600x900
Duo Naranjo-Weurlander
Rolf Wikstrom 1600x900
Roffe Wikström
Henrik Mossberg 1600x900
Henrik Mossberg oktett & Trollhättans kammarkör – Fem bitar Gullin
Morango 1600x900
Morango
Nils Landgren Funk Unit 1600x900
Nils Landgren Funk Unit
Nils Landgren Funk Unit 1600x900
Nils Landgren Funk Unit
Chopin Impression 1600x900
Leszek Kulakowski Chopin Impressions
Sinne Eeg 1600x900
Sinne Eeg
Lisa Lystam Family Band 1600x900
Lisa Lystam Family Band
Blind Boy Paxton 1600x900
Blind Boy Paxton
Rypdal Mikkelborg 1600x900
Terje Rypdal & Palle Mikkelborg
Caroline Af Ugglas 1600x900
Caroline af Ugglas
Oddjob 1600x900
Oddjob
Blues From Within Zetterberg Tribute 1600x900
Blues from Within – A Tribute to Sven Zetterberg

Musik av hög klass utlovas när dessa erkända jazz- och bluesmusiker intar Folket Hus Kulturhuset.

Nils Landgren & Funk Unit, Caroline af Ugglas, Terje Rypdal & Palle Mikkelborg, Sinne Eeg, Blind Boy Paxton, Oddjob, Leszek Kulakowski Trio med Mikael Godée och Ebba Westerberg, Duo Naranjo-Weurlander, Lisa Lystam Family Band, Rolf Wikström, Melodic Melange, Morango, Henrik Mossberg Oktett tillsammans med Trollhättans Kammarkör och Sven Zetterberg Tribute.

Datum och Tid
Fredag 27 oktober från kl. 18.00
Lördag 28 oktober från kl. 15.00

Biljettpriser
Festivalpass: 520 Kr
Dagpass: 370 Kr

Rabatter
Medlemmar i landstingets personalklubb 150 Kr rabatt.
Medlemmar i personalföreningen Rabatten Trollhättans Stad 150 Kr rabatt.
Medlemmar i Blue Chain, Trollhättans Jazzförening, Vänersborgs musikförening och Trollhättans Konsertföreningen 50 Kr rabatt.

Åldersgräns
18 år (Yngre i målsmans sällskap)

Arrangör
Trollhättan Jazz & Blues 2017 arrangeras av Blue Chain, Trollhättans Jazzförening, Trollhättans Stad, Folkets Hus Kulturhuset och Kultur i Väst med stöd från Västra Götalandsregionen.


Program fredag 27 oktober

OBS! Tider och lokaler är preliminära. Reservation för ändringar!
Här kan du ladda ner programmet som PDF.

Anders Hagberg Melodic Melange (KULTURBAREN Kl. 18.00)
Melodic Melanges musik kan beskrivas som ett andlöst möte mellan nordisk jazz och arabisk maqam. Med telepatisk kommunikation skapar musikerna en detaljrik väv av teman, rytmer och klanger och en mångfald av musikaliska färger och uttryck.

Palestinske Ahmad al Khatib, och Anders Hagberg, är kollegor på Högskolan för Scen och Musik (HSM) i Göteborg och har spelat mycket ihop de senaste åren, bland annat under flera turnéer i Indien. Deras album från 2014, Melodic Melange, där även basisten Johannes Lundberg medverkar har fått ett varmt mottagande i pressen. Samma år skrev de tre musik för stråkar och framträdde som solister med musiker ur Göteborgs Symfoniker. Danska slagverkaren Lisbeth Diers spelar på en mängd slagverksinstrument från olika delar av världen. Hennes mångfacetterade och intuitiva spel ger ytterligare en dimension åt gruppens täta och kammarmusikaliska teman och improvisationer.

Anders Hagberg – flöjter, sopransaxofon
Ahmad al Khatib – oud
Johannes Lundberg – kontrabas, röst
Lisbeth Diers – slagverk


Duo Naranjo-Weurlander (HEBETEATERN Kl. 19.00)
En Duo i världsklass. Möt två stjärnor i ett gränsöverskridande möte mellan Chile och Finland. Duon är känd för sin intensitet och sitt samspel, deras musik berör på djupet och duon har numera hela världen som arbetsfält.

Tania Naranjo och Minna Weurlanders vägar korsades via deras gemensamma kärlek till Tango Nuevo. Det var förstås mer än det geografiska avståndet som skilde Minnas uppväxt i Finland från Tanias uppväxt i Chile. Trots det ligger deras temperament mycket nära varandra.

Duo Naranjo-Weurlander är en överskridande duo i dubbel bemärkelse. Trots att deras musik kommer från två olika kulturer finns det mer som förenar än som skiljer dem åt. Intensiteten, kraften, vemodet och det expressiva uttrycket är måhända ett gemensamt drag i de bådas musik. De har förmågan att växla från duo-spel till att fungera som en organism med en till synes gemensam tanke och riktning.

Tania Naranjo, piano & komposition.
Minna Weurlander, accordeon & komposition


Roffe Wikström (APOLLON Kl. 20.00)
Med en 30 årig karriär, 27 album och ca 3 500 konserter är Rolf Wikström Sveriges okrönte blueskung. Som ende svensk och ende icke engelsk sjungande artist överhuvudtaget är han med i Virgins Blues Encyclopedia. Han vilar dock inte på några lagrar utan går ständigt vidare.

Rolf Wikström har länge varit ledande inom svensk blues, och med sin hantering av elgitarren, sin kraftfulla röst, sina egna texter och låtar kan han snart jämföras med de riktigt stora inom genren. Han blandar även med andra typer av musik – utan att nå ett sämre resultat.

Rolf Wikström är din bästa vän när du vunnit en miljon eller blivit övergiven av din älskade, när du är förbannad på systemet och ensam i världen. Han vet vad vi tänker och känner likadant själv. Han är högljudd och viskande. Rolf Wikströms Blues är lika nödvändig som luften vi andas.

Roffe Wikström – gitarr, sång
Tommy Cassemar – bas
Ingmar Dunker – trummor
Bernt Andersson – Keyboard


Henrik Mossberg oktett & Trollhättans kammarkör – Fem bitar Gullin (HEBETEATERN Kl. 21.00)
Från mitten av 50-talet och fram till sin bortgång 1976 var Lars Gullin utan tvekan en av Europas främsta jazzmusiker. Han var en lysande instrumentalist men också en originell kompositör med ett gediget kunnande av hantverket. Gullin införde en svensk ton i musiken och förenade folkmusik, jazz och nationalromantiska influenser till något eget. En del kritiker gav musiken det lite föraktfulla epitetet fäbodsjazz. I dag är begreppet inte lika negativt laddat utan ses nog av de flesta som en ganska bra beskrivning av Gullins musik.

Lars Gullin samarbetade vid flera tillfällen med Göteborgs kammarkör och dess ledare Gunnar Eriksson. Samarbetet resulterade bland annat i en Tv-produktion 1972 kallad Fem Bitar Gullin.Henrik Mossberg har nu satt samman en Oktett som tillsammans med Trollhättans Kammarkör skall ta sig an att återskapa musiken i en konsert under invigningsdagen av Trollhättan Jazz & Blues 2017.

”-Lars Gullin är den mest originella musiker som Sverige frambringat och en av världens främsta jazzmusiker. Det är att säga mycket, men de flesta svenska musiker är imitatörer, liksom för övrigt de flesta amerikanska”.
Stan Getz.


Morango (KULTURBAREN Kl. 22.00)
Vacker svängig och skön musik med underbart samspel. Morango spelar brasiliansk musik och egna kompositioner inspirerade av Brasilianska rytmer och harmonier. Musik av kompositörer som Jobim och Edu Lobo.

Missa inte denna grupp om du älskar bossa nova! Finn Björnulfson är känd från Håkan Hellströms band och Karolina Vucidolac har turnérat i Sverige och Brasilien med Brasilianska toppmusiker sedan 90 talet.

Tobias är gruppens gitarrist med en djup kärlek till Brasiliansk musik och dess vackra gitarrspel. Tobias Grim och Karolina har släppt kritikerrosade skivan Brazil lines tillsammans på Imogena records.

Tobias Grim – gitarr/sång
Finn Björnulfsson – slagverk/sång
Karolina Vucidolac – sång


Nils Landgren Funk Unit (APOLLON Kl. 23.00)
Ett av musikvärldens mest explosiva liveband kommer till Trollhättan Jazz & Blues. Nils Landgren Funk Units motto lyder: ”We promise to do the Funk, the whole Funk and nothing but the Funk” (lånat av George Clinton).

Den mångsidige och fantastiske Nils Landgren behöver knappast någon vidare presentation. Han har gjort det mesta med de flesta och bidragit till att berika svenskt musikliv som få andra.

Funk Unit är en levande och pulserande organism, har firat sitt 20-årsjubileum och har hela tiden slipat och utvecklat sitt unika och oemotståndliga sound. De har spelat över hela världen men alltid utgått ifrån Sverige på sina turnéer till USA, Kina, Japan, Kenya, Sydafrika samt över hela Europa. Nu är gruppen albumaktuella med kritikerhyllade skivan Unbreakable (ACT/Naxos)!

”… grooving band, which encouraged the younger members of the audience into a dance frenzy, but which was also taken seriously by the greying jazz snobs …”

Nils Landgren – trombon/sång
Jonas Wall – saxofoner
Andy Pfeiler – gitarr/sång
Petter Bergander – klaviaturer
Magnum Coltrane Price – elbas/sång
Robert Ikiz – trummor


Program lördag 28 oktober

OBS! Tider och lokaler är preliminära. Reservation för ändringar.

Leszek Kulakowski Chopin Impressions (KULTURBAREN Kl. 15.00)
Leszek Kulakowski Chopin Impressions är ett nytt och spännande samarbete där den polske jazzgiganten Leszek Kulakowski har bjudit in musikerna Mikael Godée och Ebba Westerberg för att tillsammans med sin trio skapa ny tolkningar av Chopins kosmopolitiska musik.

Leszek Kulakowski är ett verkligt kraftcentrum inom polsk jazz; kompositör, jazzpianist, professor och grundare av jazzfakulteten på musikakademin i Gdansk samt Komeda jazzfestival.
Kulakowski beskrivs som en jazzvisionär då han ständigt prövar nya vägar att kombinera jazz och modern musik. Han har komponerat över 150 stycken för både symfoniorkestrar kammarensembler, storband och jazzgrupper.

Han turnerar flitigt över hela världen och nu har det äntligen blivit dags för den svenska publiken att få ta del av hans inspirerande musik. Kulakowski har tilldelats en hedersam utmärkelse av det polska kulturministeriet för ”an outstanding contribution to the development of the Polish culture”.

Leszek Kulakowski – piano, arrangemang
Mikael Godée – sopransax, flöjt, arrangemang
Ebba Westerberg – slagverk
Tomasz Sowínsky – trummor
Piotr Kulakowski – kontrabas


Sinne Eeg (HEBETEATERN KL. 16.00)
Danska Sinne Eeg är idag en av Skandinaviens ledande jazzsångerskor.Hennes internationella karriär tog fart på allvar när hon bodde i Los Angeles i ett halvår. Innan dess hade hon visserligen gjort många spelningar i t ex Kina och Japan, men nu är dörren vidöppen till det amerikanska jazzlivet.

Sinnes nya platta ”Visions”, som släpps 1 september är inspelad i USA, med Larry Koonse (gitarr), Scott Colley (bas) och Joey Baron (trummor) plus naturligtvis hennes faste pianist sedan många år, den briljante Jacob Christoffersen. Sinne Eeg sjunger inte popjazz eller indiejazz utan är en klassisk jazzsångerska som hämtar inspiration från Sarah Vaughan, Nancy Wilson, Betty Carter och Ella Fitzgerald, även om hon har en stor andel egna låtar på repertoaren.

Sinne Eeg turnerar idag regelbundet över hela världen och har underhand emottagit ett stort antal jazzutmärkelser. Repertoaren består till hälften av väl valda standards ur den amerikanska sångboken och resten av egna kompositioner.

Jacob Christoffersen piano,
Lennart Gineman bas och
Zoltan Csörsz trummor


Lisa Lystam Family Band (KULTURBAREN Kl. 17.00)
Lisa Lystam Family Band är ett tajt, genuint och eftertraktat band. Lisa och grabbarna har redan hunnit spela på en hel del kända tillställningar både i och utanför Sverige och har uppträtt på flera stora festivaler. Bandet har hyllats för sin unika liveshow där varje kväll aldrig blir den andra lik.

Lisa och familjen bjuder in publiken och tillsammans skapas oförglömliga konserter fyllda utav spontanitet, allvar, skratt och musik av hög klass.

Lisa Lystam Family Band släppte sin andra skiva ”Give you Everything” år 2016. Lyssna på den på Spotify.

Lisa Lystam, sång,
Fredrik Karlsson, gitarr,
Matte Gustafsson, gitarr,
Johan Sund, bas,
Patrik Thelin, trummor


Blind Boy Paxton (KULTURBAREN Kl. 19.00)
Den amerikanske bluesmusikern Jerron ”Blind Boy” Paxton har ett rykte om sig att kunna förflytta sin publik tillbaka till 20-talet och få dem att önska att de kunde stanna i den tidsepoken för alltid. Trots att Paxton bara är i tjugoårsåldern kan han vara en av de bästa multi-instrumentalisterna som du inte ännu hört talas om än.

Paxton uppträdde 2016 i ett fullsatt Carnegie Hall med ”Lead Belly Tribute” tillsammans med Buddy Guy, Eric Burdon, Dom Flemons, Tom Paley och andra stjärnor. Det är ingen överdrift att säga att Paxton imponerade där.

Blind Boy Paxton sjunger och spelar banjo, gitarr, piano, munspel, fiol, Cajun-dragspel och snatterpinnar. Paxton har en fantastisk förmåga att omvandla traditionell jazz, blues, folk och country till samtida musik och få det att kännas verkligt. Dessutom fascinerar han publiken med sin humor och sitt engagerande berättande.

Han är en talang av världsklass och en unik och färgstark karaktär som synts på tidningsomslag till Living Blues Magazine och Village Voice och har även intervjuats på Fox News. Hans musik är influerad av musiker som Fats Waller och ”Blind” Lemon Jefferson. Enligt Will Freidwald i Wall Street Journal är Paxton ”nästan den enda musikmakaren av sin generation som spelar gitarr, banjo, piano och fiol tillsammans med en rad andra instrument för att fullt ut assimilera blues från 1920 och 30-talet.

2016 blev Blind Boy Paxton nominerad i kategorin Årets artist i ”International Folk Music Awards”.


Terje Rypdal & Palle Mikkelborg (HEBETEATERN Kl. 18.00)
Norske gitarristen Terje Rypdal och den danske trumpetaren Palle Mikkelborg tillhör de mest originella och innovativa musikerna i den nordiska jazzhistorien.

Terje Rypdal betraktas som en av de ledande europeiska jazzkompositörerna och har haft ett stort inflytande på improviserad gitarrmusik. Trumpetvirtuosen Mikkelborg är också en etablerad producent och kompositör som bland annat Grammy-belönats för Miles Davis-albumet Aura.
Rypdals största passion är improvisation, som han studerade under ingen mindre än George Russell. Vid den tiden var hans största influenser Miles Davis, Art Farmer och Don Cherry.

Idag rör sig Rypdals musik fritt mellan jazz, fusion, new age, rock och klassisk musik. Han har inspirerat otaliga musiker som bl.a. Bill Frisell, Jeff Beck och Andy Summers

Palle Mikkelborg är en av de mest innovativa och originella danska jazzmusikerna någonsin. Det känns som att termen ”jazzmusiker” inte riktigt räcker till eftersom Mikkelborg lika mycket för vidare arvet från Miles Davis, George Russell och Gil Evans som arvet efter kompositörer som Ravel, Messiaen och Charles Ives eller för den delen, mystiker som Buddha, Krishnamurti och William Blake. Mikkelborg har sedan slutet av 1960-talet utmanat musikaliska konventioner.

Som instrumentalist var han ursprungligen inspirerad av Miles Davis, Art Farmer och Don Cherry, men han har skapat sin egen eterisk flytande spelstil som är både lyrisk och dramatisk, och kännetecknas av en melodisk och luftig ton med omfattande användning av reverb.

Terje Rypdal – gitarr
Palle Mikkelborg – trumpet
Rune Tylden – klaviaturer
Pål Thowsen – trummor


Caroline af Ugglas (APOLLON Kl. 20.00)
Öppna spjäll, fullt ös. Otyglad energi. Rakryggad. Ärlig. Spontan. Caroline af Ugglas kan beskrivas på många sätt och tack vare att hon är ett eftertraktat intervjuobjekt, syns och hörs hon titt som tätt i TV, radio och tidningar. Där träder bilden av Caroline som en rak, ärlig och synnerligen mediaotränad artist fram. En bild som kanske inte alltid är helt lätt för gemene man att ta till sig. En bild som inte stämmer överens med hur man ”ska” vara som artist och som gör att hon antingen älskas eller avskys. Men även en bild som fortsätter ge henne beundrare och fans landet runt och gör henne alltmer folkkär och uppskattad. Känd för den stora massan blev hon kanske först i samband med framträdandena i Melodifestivalen och Körslaget.

Lekfullt och svängigt! Mycket attityd och ett härligt gung! Redan när Caroline af Ugglas släppte albumet ‘Joplin på svenska’ kom hon i kontakt med bluesen och den rootsiga sidan av sitt artisteri.
Det har hon nu tagit fasta på och cementerat på senaste albumet (Nåväl, april 2016). På “Nåväl” har Caroline bytt kreatörsroll med vapendragaren och producenten Heinz Liljedahl. Caroline står nu för produktionen och har för första gången lämnat över även textskrivandet till Heinz som tidigare enbart komponerat musik.

“Jag är skitnöjd”, säger Caroline. “Texterna sticker ut på ett helt annat sätt i och med att Heinz äntligen fått komma till tals. Sen tycker jag att det är väldigt kul att texterna är politiska. När dom kom från min penna var dom mest kärlekspolitiska. Nu har jag inget mer att säga om kärlek. Nu kommer vardagsflosklerna i liljedahlsk tappning. Det här är vardagspolitik!”.

Caroline af Ugglas – sång
Heinz Liljedahl – kör, percussion
Mattias Torell – gitarr
Sven Lindvall – bas
Jens Fritjof – gitarr
Andreas Dahlbäck – trummor
Micke Fall – munspel


Oddjob (HEBETEATERN Kl. 21.00)
För er som eventuellt ännu inte gjort er bekanta med Oddjob, väntar en musikalisk tripp! Under snart två decennier har de hyllats av publik och kritiker för album och konserter både på hemmaplan och ute i världen. Aldrig rädda för att ta nya grepp om jazzen har de tagit inspiration från och blåst nytt liv i allt från barnmusik till dalkullekulningar och Clint Eastwood. Grammis-nomineringarna har haglat över gruppen och deras åtta album, redan det självbetitlade debutalbumet (utgivet 2002) belönades med den åtråvärda statyetten.

På Grammisgalan 2014 var det dags igen då Oddjob tog emot priset för Årets Barnalbum. Oddjob bjuder på kokande sväng, deras musik står ständigt i förnyelse, och deras musik är alltid Oddjobsk -spännande, innovativ, inåtriktad, utåtriktad samt supersvängig med ett telepatiskt samspel utöver det vanliga.

Goran Kajfes – trumpet, effekter, congas
Per Ruskträsk Johansson – saxofoner, basklarinett, slagverk
Peter Forss – elbas, kontrabas, synthbas
Daniel Karlsson – piano, orgel och synth
Lars Skoglund – trummor, slagverk


Blues from Within – A Tribute to Sven Zetterberg (APOLLON Kl. 22.00)
Bluesen och livet går hand i hand. Blues handlar om livet. Sven Zetterbergs blues var så viktig i många människors liv. Under festivalens andra dag möter vi musiker från Svens band som tillsammans med inbjudna gäster bjuder på musik i Sven Zetterbergs anda i en hyllning till en av de största bluesartister som Sverige någonsin haft.

Sven var under många år en kär och älskad gäst i Kulturbaren. Många minns säkert hans spelning vid förra årets Trollhättan Jazz & Blues. En konsert som kom att bli ett av hans sista offentliga framträdanden.

Marino Valle, sång, munspel
Bo “ Mr.Bo “ Karlsson, sång, gitarr
Matti Ollikainen, piano, orgel
Henrik Pilquist, gitarr
Mikael Fahleryd, bas
Jim Ingvarsson, trummor