Konsert

Trollhättan Jazz & Blues 2018

26 oktober, KL 18:00, Entré: 520 KR
Trollhättan Jazz & Blues 26-27 oktober 2018 - Folkets Hus Kulturhuset För tredje året i rad är succén Trollhättans jazz- och bluesfestival tillbaka med ett rykande aktuellt program, fulltecknat med bra musik. Vi presenterar Internationella artister, nya stjärnskott och välbekanta namn på tre scener under två dagar. Sist in men först ut! Franska Trion kompletterar ett starkt program på Trollhättan Jazz & Blues genom att öppna festivalen den 26 oktober kl.18.00. Kom i tid!
Franska Trion
Anna Lundqvist Anna Lundqvist
Knut Reiersrud Band Knut Reiersrud Band
Ellen Andrea Wang Ellen Andrea Wang
Kyla Brox Kyla Brox
Hawk On Flight – Matz Nilsson Hawk On Flight – Matz Nilsson
Broken Beads Broken Beads
Peter Asplund
Louise Hoffsten Louise Hoffsten
Marius Neset Quintet Marius Neset Quintet
Sofie Reed
Arild Andersen Trio Arild Andersen Trio
Eliel Lazo Eliel Lazo
Lucy Woodward & Chris Grey And The Bluespand Lucy Woodward & Chris Grey And The Bluespand
Lucy Woodward Lucy Woodward

I år riktar vi våra blickar västerut mot vår närmsta granne Norge och presenterar några av Norges mest intressanta och spännande artister, Arild Andersen Trio, Ellen Andrea Wang, Marius Neset Quintet och Knut Reiersrud Band.

Från England kommer fantastiska Kyla Brox Band och från USA karismatiska Lucy Woodward. Från USA kommer också svenskfödda bluesartisten Sofie Reed som dominerar scenen med munspel, lapsteel och sin enastående röst. Eliel Lazo & Cuban Funk Machine kommer till oss via vårt södra grannland Danmark.

Alltid aktuella Louise Hoffsten, Anna Lundqvist Quintet feat. Krister Jonsson, Peter Asplund Aspiration med Lars Jansson är några andra fantastiska artister och musiker som du möter under festivalen.

Sist men inte minst så har Matz Nilsson speciellt för Trollhättan Jazz & Blues satt ihop en ny upplaga av Hawk On Flight.

Vi ser fram emot att tillsammans med dig bli berörda, att skratta, dansa, klappa takten, luta oss tillbaka, få nya intryck och nya favoritartister, träffa andra musikälskare, äta och dricka gott, ja allt som en bra musikfestival kan bjuda på.

Trollhättan Jazz & Blues arrangeras av Trollhättans Jazzförening, Blue Chain Vänersborg, Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättans Stad och Kultur i Väst med stöd från Västra Götalandsregionen.

Preliminärt spelschema för Trollhättan Jazz & Blues 2018.
Tider kan komma att justeras!

Festivalpass 520 Kr (Medlem 470 Kr)
Dagsbiljett 370 Kr (Medlem 320 Kr)


PROGRAM FREDAG 26 OKTOBER

Franska Trion
Franska Trion är en institution med kultstatus i det svenska musiklandskapet. Nio album med över 100 låtar och ett flitigt turnerande har gett bandet position som få andra har.Trions musik är svår att beskriva men lätt att älska. Är det någon en slags rockmusik? – eller är det jazz, blues eller kanske folkmusik (från Frankrike då)? Den passar inte in någonstans men ändå överallt.

Texterna banala och mångfacetterade, lustiga och hemska, sorgliga och hoppfulla. Allt detta levereras av frontfiguren Matti Ollikainens passionerade, desperata och fullständigt oförställda röst. Tillsammans med vapendragarna Thommy Larsson och Viktor Turegård blir Franska Trion en konstellation som fullständigt exploderar live. Det drivs ut onda andar, tröstas och ges hopp.

Ellen Andrea Wang Trio
”Hon har kallats en av världens bästa unga jazzmusiker, men själv är inte den norska kontrabasisten Ellen Andrea Wang så noga med genrer” Så inleder tidningen Lira sitt stora reportage om en av de just nu hetaste nordiska artisterna. Kanske inte så konstigt med tanke på att den unga norska bassisten, sångerskan och kompositören fått strålande recensioner för såväl senaste skivan ”Blank Out” som för framträdanden på klubbar och festivaler.

Wangs musik är en smakfull blandning av jazz och elektroniska pop-element som skapar ett unikt urbant sound. 2015 mottog hon pris vid Kongsbergs Jazz Festival för sin ledande position på den norska jazzscenen. I Ellen Andrea Wang Trio ingår Andreas Ulvo, piano, synth och Erland Dahlen, trummor, percussion.

Hawk On Flight – Matz Nilsson
Hawk on Flight bildades 1976 av Matz Nilsson, Haakon Graf, Ulf Wakenius och Niels Nordin. Gruppen var en av de viktigaste jazzfusiongrupperna i Sverige och har ibland jämförts med bland annat Miles Davis och Weather Report. I centrum stod Matz Nilssons bandlösa elbas och under senare år Ove Ingemarssons tenorsax och EWI.

Hawk on Flight var föregångare inom den svenska fusionsmusiken och hade också stora internationella framgångar under jazzrockens storhetstid i slutet på 70-talet. Bland annat framträdde man 1979 på Roskildefestivalen.

Under närmare 20 år hörde Hawk on Flight till våra mest spännande och uppmärksammade grupper. Fram till dess att ”hökarna” upplöstes 1996 kom en rad musiker att passera genom bandet. En särskilt viktig medlem blev pianisten och kompositören Lars Jansson, som under sina år på 80-talet satte stor prägel på musiken.

Gruppen återförenades för ett antal spelningar 2005 och nu är det alltså dags igen. Matz Nilsson har speciellt för Trollhättan Jazz & Blues satt samman en ny upplaga av Hawk on Flight. Per Bokvist på trummor, Per Johansson på klaviaturer, Rolf Jardemark på gitarr, Matz själv på elbas och sist men inte minst mannen med de små gesterna men med det stora spelet, Ove Ingmarsson på saxofon.

Och som alltid svarar den legendariske teknikern Åke Linton för hökarnas ljud.

Kyla Brox Band
Kyla Brox föddes in i en riktig musikerfamilj. Hennes pappa Victor Brox var en väletablerad bluessångare på den brittiska scenen och hennes mamma Annette Brox hade en av rollerna i
originaluppsättningen av Jesus Christ Superstar. Kyla sjöng första gången med Victor på scenen på Band on the Wall i Manchester 1992, vid 12 års ålder. Hon var fast medlem i pappa Victors turnéband det följande året.

Kärnan i Kyla Brox Band går tillbaka till denna grupp officiellt kallad The Victor Brox Blues Train, men informellt mera känd som ”barnslaveri bandet” på grund av medlemmarnas unga ålder. Förutom Kyla, 13 år innehöll gruppen bassisten Danny Blomeley också13 år och trummisen Phil Considine 19 år gammal.

Det saknas ord för att fullt ut beskriva Kyla Brox begåvning. Denna engelska bluessångerska levererar seriös kvalitetsblues omgiven av fantastiska musikerna Danny Blomeley, Bas, Paul Farr, Gitarr, och Mark Warburton, trummor.

Kyla Brox är utan tvekan den bästa och mest autentiska sångerskan i sin generation på den brittiska bluesscenen. Kyla Brox Band smälter samman blues och soul levererar varje ton och varje ord rakt in i ditt blueshjärta. Förbered dig på gåshud…

Anna Lundqvist Quintet feat. Krister Jonsson
Innan det blev jazz för Anna Lundqvist spelade hon cello och sjöng klassiskt. Med rötter i Dalsland och verksam på Musikakademin i Vänersborg är Lundqvist en känd profil även i Trollhättan.

Sedan år  2000 har hon verkat som professionell jazzmusiker, kompositör och arrangör och har fem kritikerrosade skivor i bagaget tillsammans med sin kvintett: Fabian Kallerdahl, piano, Mattias Grönroos, bas,  Jon-Erik Björänge, trummor, Björn Almgren, tenor och sopransaxofon.

Anna Lundqvist Quintet gästas dessutom av gitarristen Krister Jonsson som av Torsten Eckerman, Jazzlife beskrivs så här; ”Krister Jonsson är en särling, en kameleont. Fast innerst inne är han en  obotlig romantiker…//…en känslig gitarrist mån om klanger och stämningar…”

Knut Reiersrud Band
Med sin enorma erfarenhet är Knut Reiersrud närmast en levande legend. I 35 år har den norske gitarristen spelat på sina många gitarrer, på otaliga scener, och fångat publik världen runt. Han har  medverkat på 200 album, gett ut 15 soloalbum och kammat hem tre norska grammisar och en dansk. Reiersruds behandling av stränginstrument, både musikaliskt och visuellt, är en totalupplevelse.

I Sverige är Knut Reiersrud kanske mest känd för sitt samarbete med Eric Bibb och Ale Möller i Blues Detour – och som tidigare vapendragare med Sven Zetterberg i bandet Four Roosters.

Med bluesen i  ryggraden kan vi garantera att Knut Reiersrud tillsammans med sitt band ur det norska musiklivets toppskikt; David Wallumrød, klaviatur, Bjørn Holm, gitarr, Andreas Bye, trummor, Nikolai Hængsle Eilertsen, kommer att leverera 110 procent fantastisk musik!


PROGRAM LÖRDAG 27 OKTOBER

Sofie Reed – Anne Harris – Russell Jackson
Från USA kommer svenskfödda bluesartisten Sofie Reed som dominerar scenen med munspel, lapsteel, stampbox och sin enastående röst. Till Trollhättan har hon dessutom med sig Anne Harris på fiol och Russell Jackson på bas. Sofie Reeds musik är en blandning av folkmusik förankrad i roots och blues. Hon är uppvuxen i Dalarna men sedan många år rotad i USA.

Det är alltid ett kärt återseende när denna kaxiga, underhållande artist möter den svenska publiken. Sofie är en mycket uppskattad gäst på de svenska scenerna och då inte minst på Åmåls fina Bluesfestival som hon gästat ett flertal gånger. Nu senast i somras där hon tillsammans med just Anne Harris gjorde ett bejublat framträdande.

Memphisfödde Russell Jackson startade sin karriär 1974. Två år senare flyttade han till Chicago och det var här som han verkligen etablerade sig på bluesscenen och arbetade med storheter som Otis Clay, Buddy Guy, Bobby Rush, Lucky Peterson, Charlie Musselwhite och Willie Nelson med flera. Han spelade också in och turnerade med Matt Murphy, Kenny Neal och Katie Webster. Mellan 1979 och 1986 spelade Russell exklusivt med B.B. King och var bl.a. med på fem stycken live album.
Russell hade under många år sin hemvist i Canada men har de senaste åren bott i Austin och är för tillfället sysselsatt med sitt eget Russell Jackson Band såväl som med B.B. King Blues Band som debuterade 2016 på New Orleans Jazz Festival med en stjärnspäckad gästlista.

Sångerskan, violinisten och mandolinspelaren Anne Harris för samman en mängd olika musikaliska influenser från keltisk folkmusik till Americana till Funk. Hon förkroppsligar musikalisk genreblandning där bluesen bara är en del. Anne är en artist som har fascinerat publiken runt om i världen. Hennes scenframträdanden är spektakulära med en blandning av dans, musik och visuell spänning.

Arild Andersen Trio
Bassisten och kompositören Arild Andersen är en av nordens mest internationellt uppmärksammade jazzmusiker, en riktig gigant. Han har varit en av de ledande europeiska musikerna i mer än 30 år.

Arild började som medlem av Jan Garbarek Quartet (67-73). Gruppen inkluderade också Terje Rypdal och Jon Christensen. Under samma period arbetade han också med norska sångerskan Karin Krog och spelade i rytmsektionen för besökande amerikanska musiker som; Phil Woods, Dexter Gordon, Hampton Hawes, Johnny Griffin, Sonny Rollins och Chick Corea. Han arbetade dessutom intensivt med Don Cherry och George Russell under de här åren.

Arild Andersen har spelat in 21 album i eget namn för skivbolaget ECM. Bill Frisell, Ralph Towner, Nana Vasconcelos, Paul Motian, Alphonze Mouzon, Kenny Wheeler, John Taylor är bland de stora musikerna som kan höras på några av dessa album.

Andersen har också utforskat möjligheterna att kombinera traditionell norsk folkmusik med improvisation och genom åren spelat i en rad olika konstellationer. År 2014 bildade Arild Andersen tillsammans med den Italienske trumslagaren Paulo Vinaccia, och den skotske saxofonisten Tommy Smith en av de mest intressanta och spännande jazzgrupperna som kommit fram under den senaste tioårsperioden. Och det är just dessa tre oerhört välrenommerade musiker som vi möter när Arild Andresen Trio kommer till Trollhättan Jazz & Blues.

Marius Neset Quintet
”Snowmelt är ett fenomenalt album där musikalisk jämvikt går hand i hand med personligt uttryck och en absolut enastående formidabel harmonisk, melodisk och rytmisk förståelse.” Det var norska Statens Kunstfonds motivation när de belönade saxofonisten Marius Neset med 100 000 kronor för albumet som kom ut 2016. När Neset 2011, efter 5 år med JazzKamikaze, utgav sin solodebut ”Golden Xplosion” blev den genast en stor internationell succé och The Guardians jazzkritiker valde den som nummer ett bland årets bästa plattor. Därefter har karriären varit spikrak och priserna många.

Marius Neset var den enda musikern bosatt i Europa som tog sig in på Downbeats lista ”25 for the future, that will shape the future of the jazz in the years to come” år 2016. Ett av många bevis på hans höga nivå. Hans egenkomponerade musik är ömsom kantig och ekvilibristisk, med plötsliga taktbyten, och ömsom lyrisk och svindlande vacker. Nesets sinne för det oväntade gör hans musik ständigt utmanande och överraskande.

I kvintetten ingår pianisten Ivo Neame och trumslagaren Anton Eger båda hemmahörande i den Londonbaserade gruppen Pronesis, som av tidningen Jazzwise beskrivits som den mest spännande och utforskande pianotrion sedan Esbjörn Svenssons trio. Basisten Conor Chaplin och den mycket uppmärksammade vibrafonisten Jim Hart utgör de resterande delarna av kvintetten. Downbeat magazine har listat Jim Hart i både läsarnas och kritikernas omröstningar – i kategorin ”vibrafon” och ”rising star” – under de senaste fem åren.

Lucy Woodward & Chris Grey and the Bluespand
“Lucy Woodward adderar en djärv intensitet och en brännande sensualitet till sitt bluesiga jazz- och popframträdande” Songwriter’s Monthly imponeras liksom vi av Lucy Woodward som kommer hela vägen från USA för att leverera en kaxig musikalisk upplevelse.

Woodward uppmärksammas ofta för sin röst och beskrivs som en ovanligt dynamisk och begåvad sångerska. Lucy har genom åren hörts och synts i många olika sammanhang och fått stor uppskattning för detta. Här kan bland annat nämnas hennes samarbete med det hyllade musikerkollektivet Snarky Puppy.

Till Trollhättan Jazz & Blues kommer Lucy i ett intressant samarbete med den danska trion Chris Grey and the Bluespand. Gruppen med medlemmarna Chris Grey, sång och gitarr, Kasper Lauersen, bas och Lars von TrommenStick, trummor levererar alltid groovy funky blues vilket borgar för en succékonsert!

Eliel Lazo & Cuban Funk Machine
Eliel Lazo & The Cuban Funk Machine är ett kubanskt funkband från Danmark som blandar afrokubansk musik med funk, blues och jazz. Det finns influenser från 70-talets kubanska och nordamerikanska musik och då särskilt från band som Irakere, Head Hunters, James Brown, Parliament Funkadelics, Sly and The Family Stone.

Denna kubanska funkmaskin levererar kraftfull energi från scenen och samspelet mellan musikstilarna, gör bandet unikt. Du kommer inte att kunna sitta still!

Eliel Lazo, percussion, vocals, Raciel Jimenez, trummor, Samuel Hejslet, saxofon, Søren Heller, gitarr, vocals, Mark Chemnitz, keybord, vocals, Yasser Pino: bas, vocals, Michael Millfield, trumpet.

Louise Hoffsten
Louise Hoffsten, en av Sveriges största bluessångerskor, fick sitt stora genombrott i början av 90-talet. Idag, drygt tjugo år senare, är Louise Hoffsten en av Sveriges mest folkkära artister.

Hon har vunnit priser, varit med i populära tv-program och skrivit böcker. Få har förmågan att beröra med ord och musik som Louise Hoffsten.

I våras kom Louise med albumet ”Röster ur Mörkret” och nu under hösten åker hon ut med sina musiker för att spela live. Det kommer att bli en blandning av guldkorn ur hennes låtskatt och det nya materialet. Med sig på scenen har hon Johan Glössner, gitarr, Little Chris, gitarr och Anders Jonsson på bas. Vi utlovar en nära och genuint musikalisk upplevelse.

Peter Asplund Aspiration med Lars Jansson
Trumpetaren och numer även jazzvokalisten Peter Asplund besöker åter igen Trollhättan! De senaste åren har Asplund utvecklat en akt där hans kända trumpetspel blandas med jazzsång och underhållande monologer.

Detta moderna framträdande innehåller musik från den amerikanska sångboken, varvat med nyskriven musik, i huvudsak hämtad från senaste albumet ”ASPIRATION Home safe ….and sound”.

Peter Asplund har vunnit Orkester Journalens ”Gyllene Skiva” två gånger, varit grammisnominerad tre gånger och erhållit otaliga priser. Som vanligt vid Asplund sida finns Hans Andersson, bas, och Johan Löfcrantz Ramsay, trummor och för kvällen gästas gruppen av världspianisten Lars Jansson.

Broken Beads
Broken Beads består av Pauline Ramsby och Bodil Sjöström. Pauline är sjuksköterska. Bodil är journalist och författare. Ett par sedan 22 år tillbaka som på äldre dar dammat av sina gitarrer och harklat upp sig. Bodil startade som 13-åring ett punkband hemma i Trollhättan. Pauline turnerade i över 20 år i coverband.

Efter decennier av musikalisk träda tog Bodil och Pauline upp musiken igen. Bodil utbildade sig dessutom till musikproducent och ljudtekniker. Tillsammans förverkligade de sin dröm: att spela in en platta med egen musik.

Debutalbumet Homemade är en blandning av blues, country och singer-songwriter. Med ett enda ord: americana. Paulines säregna röst och slideguitar präglar mycket av musiken. Texterna handlar om allt från kärleken till New Orleans till att vara med när någon dör.