Finsk film

Finsk film på bio!

I samarbete med Trollhättans Stad Finskt förvaltningsområde och Trollhättans Finska Förening.

26 februari

OLAVI VIRTA – EN OFÖRGLÖMLIG RÖST (2018)

Olav VirtaFilmen skildrar en av Finlands mest framgångsrika sångare genom tiderna. Olavi Virta (1915–1972), spelad av Lauri Tilkanen var en man med en unik röst och karisma, och som tog sin samtid med storm. Hans dröm om en musikkarriär avbröts av vinterkriget men han lyckades ändå ta sig från fattigdom till toppen. Olavi Virta blev en älskad uppträdare och underhållare både på estrader och i filmer, men hans struliga privatliv ledde till slut till att han förlorade allt utom sin sångröst.

Genre: drama. Regissör: Timo Koivusalo. Längd 2h 5min. I rollerna: Lauri Tilkanen, Malla Malmivaara, Raimo Grönberg, Lauri Maijala, Jonna Järnefelt, Vesa Vierikko, Martti Suosalo. Åldersgräns: 11.

Boka/Köp


26 mars

EN HEAVY RESA (HEVI REISSU, 2018)

En heavy resaTuro (Johannes Holopainen) bor i en liten by i finska Lappland och är sångare i ortens tuffaste (och enda) heavy metal-band. Bandet – som saknar både ett namn och egna låtar – har repat i 12 år men har inte haft ett enda gig än. En dag får bandet en unik chans att förverkliga sina drömmar och uppträda på Norges största heavy metal-festival. Där börjar en absurd och fartfylld roadtrip som inkluderar gravskändning, vikingahimlen och en beväpnad konflikt mellan Finland och Norge.

Genre: komedi. Regissör: Juuso Laatio och Jukka Vidgren. Längd: 1h 32min. I rollerna: Johannes Holopainen, Max Ovaska, Minka Kuustonen. Åldersgräns: 11.

Boka/Köp


16 april

ALDRIG MER (EI KOSKAAN ENÄÄ, 2018)

Aldrig merAldrig mer är en dokumentfilm som följer den finska rapparen Mercedes Bentsos (Linda-Maria Roine) liv, som präglas av utanförskap, drogmissbruk och våldsamma män. Låtskrivandet blir ett sätt för henne att få ut ångesten, och småningom lyckas hon också lämna de destruktiva kretsarna bakom sig och få grepp om sitt liv. Filmen berättar på ett särskilt berörande sätt om kvinnor, mammor och döttrar i olika åldrar, samt skildrar de kvinnliga rapparnas gemenskap inom en mansdominerad bransch.

Genre: Dokument. Regissör: Aino Suni. Längd: 1h 8min. I rollerna: Linda-Maria Roine, Janne Raninen, Seppo Lampela. Åldersgräns: Under granskning.

Boka/Köp


Filmen startar 18.00
Kaffe och Kaka från 17.00 i biofoajén
Biljettpris 120 kr

Arrangör: Trollhättan Stad Finskt Förvaltningsområde
Medarrangörer: Trollhättans Finska Förening och Folkets Hus Kulturhuset