Föredrag

Margareta Regina – vid Gustav Vasas sida – Karin Tegenborg Falkdalen

17 mars, KL 19:00, Entré: 120 KR
Margareta Leijonhufvud har gått till historien som god, klok, och vacker och den som gav Gustaf Vasa tio barn varav två blev kungar i Sverige. Ett föredöme för såväl sina döttrar som kommande drottningar i motsats till kungens första maka, Katarina av Sachsen-Lauenburg.

Margareta blev Sveriges drottning 1536. Giftermålet med Gustav Vasa är ett resultat av starka intressen och början till kungafrändernas tid. Hon levde i en miljö genomsyrad av politik vilket gav henne handlingsutrymme och möjlighet till makt och inflytande. Hon blir en viktig person i Vasatidens politiska nätverk.

Margareta var bara fyra år när hennes far Erik Abrahamsson (Leijonhufvud) halshöggs på Stortorget i Stockholm under Stockholms blodbad 8 november 1520. Efter faderns död flyttade hon tillsammans med modern och sina syskon till Lo slott som låg på ön Loholmen i sjön Anten intill Gräfsnäs i Alingsås kommun. Den 6 juni 2016 avtäckte prinsessan Desirée, friherrinnan Silfverschiöld, en bronsbyst på henne i Gräfsnäs slottspark.

Karin Tegenborg Falkdalen är doktor i idéhistoria och författare. Hennes intresseområde är monarkin som institution och framförallt dess kvinnor. Hon har givit ut tre böcker; Vasadöttrarna (2010) om Gustav Vasas fem döttrar, Vasadrottningen (2015) om Gustav Vasas tredje drottning Katarina Stenbock och Margareta Regina (2016).

Arrangör: Clios Vänner

Medlemskap: Medlem i Clios vänner erhåller 50 kr i rabatt på inträdesavgiften. Medlemskap 150 kr kan lösas vid Hebeteaterns entré eller genom betalning till bankgiro 5038-9766 eller Swish 0734 39 34 34.