Film

Tästä tuli kotimme – Dokumentärfilm om Trollhättans Sverigefinnar

12 december, KL 18:30, Entré: 0 KR
Alla i Trollhättan har någon gång träffat en person med ett finskt efternamn. Nästan var tionde Trollhättebo härstammar från Finland. Men vilka är dessa människor, varifrån kommer de och varför envisas en del med att prata finska?
Tästä tuli kotimme

Under Trollhättans 100-årsjubileum har Trollhättans Finska Förening med hjälp av journalisten och filmproducenten Karita Lehikoinen-Stedt producerat en 60 minuter dokumentärfilm om stadens sverigefinnar.

I filmen möter vi sverigefinnar i olika åldrar, i olika skeden av sina liv. Det är en berättelse om arbetskraftsinvandrare som funnit sin plats i Trollhättan och vars liv är stadigt förankrade i den västgötska jorden.

Vi möter Asta och Tapio Lund som bokstavligen vaskade fram guld och som njuter av sina pensionärsdagar bland annat sjungandes karaoke. Amanda Lähdeaho som lärde sig laga traditionell finsk mat med sin mormor och går nu på gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.

Tjugofemåriga Jesper Nissinen som tar oss med till Kronogården för lek och pyssel med nyanlända barn. Och så får vi gå på ett 8-årskalas som firas på äkta sverigefinskt vis.

  • 17.30 Bar och garderob (Vi bjuder på finska piroger)
  • 18.30 Film i Hebeteatern
  • 19.30 Karaoke i Kulturbaren

Fri entré!

Arrangör: Trollhättans Stad ”Finskt Förvaltningsområde”
Medarrangörer: Finska föreningen, Folkets Hus Kulturhuset.