Trubbel – Vem minns Olle Adolphson? 24/9 Kl. 18:00

Underrubriken ”Vem minns Olle Adolphson?” kan tyckas vara en högst befogad fråga eftersom han i vissa sammanhang omnämns som ”Vispoeten som föll i glömska”. Om än inte helt bortglömd så har han orättvist hamnat i skuggan av Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Olle Adolphson hade inte samma rabulistiska och fräcka framtoning som dessa två och blev därför heller aldrig rubrikernas man. Hans privatliv blev aldrig löpsedelsstoff. Olle Adolphson var de små åthävornas och nyansernas man. Han sökte aldrig konfrontation. Här framträder istället bilden av en tillbakadragen och tvär man vars konstnärsliv kantas av misstro, rotlöshet, svekhet, depressioner och alkoholmissbruk och där kamraterna på krogen alltid gick före familjen.
I vänkretsen ingick ett antal unga kulturpersonligheter, berömda och älskade och i vars sällskap han alltid kände sig en aning underlägsen. här kan nämnas Stig Claesson, Pär Rådström, Lars Forsell, Lasse Pöysti, Maj Sjöwall, Beppe Wolgers, Jan Malmsjö, Sven-Bertil Taube, Monica Zetterlund och Anita Björck. En brokig samling av författare, skådespelare och artister ur den dåtida Stockholmska kultureliten.
Olle Adolphson föddes den 2 maj 1934 och dog den 10 mars 2004, 70 år gammal. Visdiktare, trubadur, gitarrist, poet, textförfattare, översättare, målare, ordkonstnär, bildkonstnär och levnadskonstnär. Han är en av våra främsta Taube-tolkare och var en av de flitigaste sommarpratarna. En språkvalörernas och harmoniernas mästare. En av våra stora visdiktare ur vars penna många av viskonstens största hits föddes. Han hade sin storhetstid på 1960-talet och gav röst åt en generation trängd mellan 50-talets sedlighet och 60-talets utlevelse.
Även om han själv i viss mån fallit i glömska, har hans visskatt fortsatt att fascinera. Visor som ”Det gåtfulla folket”, ”Mitt eget land”,”Nu kommer kvällen”, ”Okända djur”, ”Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken”, ”Trubbel”, ”Älskar inte jag dig då?”, ”Sign. Karlsson-.Evig vår”, ”Nu har jag fått den jag vill ha”, ”Nu är det gott att leva” har visat sig var synnerligen livskraftiga och spelats in av artister som Sven-Bertil Taube, Eva Dahlgren, Eldkvarn, Cajsa-Stina Åkerström, Peter le Marc, Håkan Hellström och Monica Zetterlund för att nämna några.
Medverkande
På scen: Bengt Jacobsson, Malin Holm, Andreas Gleissner, Anders Jacobsson, Pär Mauritzon, Rikard Andersson.
Musiker: Lukas Saxin – klaviatur, Glenn Saxin – gitarr, Anders Lundholm – bas, Daniel Lundholm – trummor.
Ljud och ljus: Chister Olsson
Manus och regi: Bengt Jacobsson
Föreställningar
22/9 kl. 20.00
23/9 kl. 15.00
24/9 kl. 18.00
Arrangör
Folkets Hus Kulturhuset
Längd
Cirka 2 timmar & 30 minuter.
Tider
Insläpp/Garderob: 16:30
Showtime: 18:00
Paus
Sluttid 20:30 (cirka)
Åldersgräns
Ingen åldersgräns.
Tillgänglighetsanpassade platser
Dessa platser beställs via Folkets Hus Kulturhusets biljettkassa på tel. 0520-422500.
Hörslinga
Finns
Garderob
På detta evenemang tillkommer en obligatorisk garderobsavgift.
Bubbel och Mingel
Vi välkomnar alla gäster till vår nya lokal Fenix där vi erbjuder en ny bubbel- och mingelmeny där man avnjuter lättare mat och dryck vid ståbord i en klassisk mingelmiljö. Den förbeställda mingelmaten och tillhörande dryck hämtas ut i baren
Förbeställ gärna något ur vår nya goda bubbel- och mingelmeny och avnjut innan föreställningen eller i pausen. Maten kan förbeställas senast kl. 12:15 dagen innan föreställningen (eller senast fredag kl. 12:15 om föreställningen är på en helg). Förbeställningsmenyn med mat & dryck hittar ni under fliken köp biljett.
Rabatter
Till detta evenemang säljs rabatterade biljetter. De kan endast köpas i vår reception och gäller för dig som är:
- Medlem i personalföreningen Rabatten Trollhättans Stad 250 kr.
- Medlem i Landstingets personalklubb Nordvästra Götaland 300 kr.
- Medlem i Personalklubben Högskolan Väst 300 kr.